Alla inlägg den 2 maj 2007

Av Ivan - 2 maj 2007 23:11

Om du vill komma i form är det lätt att börja mäta vikten och det har flera nackdelar.

  • Den största är att de flesta faktiskt går UPP i vikt efter att de startat träna.
  • Den andra är att man kan omedvetet få för sig att äta mindre för att väga mindre vilket inte är bra om du börjar träna.

Båda dessa fenomen är demotiverande för den nya motionären!

Börja i stället mäta fettet mha en kaliper. Det ger en mycket bättre bild av vad som händer när du tränar. En kaliper är ett instrument som mäter "hudveck" i millimeter. Det finns teorier om hur man kan bestämma procenten kroppsfett mha vissa formler men det är egentligen oväsentligt. Hitta ett sätt att mäta och håll dig till den metoden så har du bra kontroll.

Så här gör jag:

Mät på tre ställen och på varje ställe tre gånger.

Beräkna medelvärdet på varje mätställe och summerar dessa tre värden.

Spara summan och jämför vecka för vecka vad som händer. Du får väldigt snabbt feedback på att fläsket försvinner och det motiverar dig till att fortsätta.

Givetvis finns det viss korelation mellan vikten och fettmängden men vikten är egentligen rätt oviktig...

Det är viktigt att mäta på exakt samma ställe varje gång. Jag mäter på magen bredvid naveln, vid midjan och på låret. Jag mäter alltid på samma ställen (mha ett ärr och två leverfläckar...) för det varierar rätt mycket bara någon centimeter åt ena eller andra hållet.

Av Ivan - 2 maj 2007 23:08

Ingen löpning idag utan ett halvlugnt styrkepass. Körde överkroppen och var tvungen att ta flera övningar i "fel ordning". Då blir man trött i en annan ordning och det blir fel i vad man orkar. Man blir starkare i de övningar man brukar ha sent och tvärt om. Det var ingen bra känsla.

Kände dessutom som om jag tappat lite i styrka - det gillar jag inte....

Ovido - Quiz & Flashcards