Alla inlägg den 13 januari 2008

Av Ivan - 13 januari 2008 22:45


Det klart dominerande som styr din förmåga att prestera är följande tre egenskaper:

  • Din maximala syreupptagningsförmåga MAX VO2
  • Din styrka i muskler som är viktiga i den idrott du utövar
  • Din arbetsekonomi eller verkningsgrad i den rörelse du utför eller din förmåga att kombinera 1 och 2 på ett så ekonomiskt sätt som möjligt.

Svårare än så är det inte.


Vad får då ovanstående för konsekvens för en utövare? Jo t ex följande:

  • Det är din förmåga att kombinera dessa tre egenskaper som avgör din prestationsförmåga. ALLA TRE är viktiga.
  • Träna mest på det du är svagast på. Är du svag i benen? Träna benböj på gymet i stället för ytterligare ett distanspass.
  • Prioritera generellt ner distanspassen. Nyttan av dessa är mindre än vad majoriteten tror. Det förbättrar varken MAXVO2 eller styrkan nämnvärt. Beroende på hur du tränar kan du förbättra din arbetsekonomi men den största nyttan du har av distanspasset är det mentala (förutom det sociala förstås...) och att du härdar muskelfästen, senor, etc för lång påfrestning. Distanspasset är väldigt ineffektiv styrke- och konditionsträning.
  • Det finns en utbredd myt att man skall förbättra blodtillförseln till de stora muskelgrupperna med lågintensiv träning. Detta är bull. Som jag skrivit förut på denna blogg så tar en moderat tränad muskel upp två-tre gånger mer blod och syre än vad hjärtat kan leverera! Det är alltså hjärtat som behöver tränas för att få ut mer syre, INTE musklerna!! 
  • Vill du förbättra MAXVO2 är det intervallträning som gäller. Det är tiden du spenderar i 90-95% av din maxpuls som förbättrar MAXVO2. Bit ihop!
  • Kör styrketräning för framförallt låren! Vad är det med cyklister som har så svårt att förstå detta? Hur mycket benböj har du kört i höst/vinter?Din benstyrka är helt avgörande (givetvis!!) för vad du kan prestera som cyklist. Benmuskelträning är oförklarligt underskattat bland cyklister, speciellt motionärer. Knepigt?
  • Hur är din arbetsekonomi? Hur sitter du, ställ in avstånden, rundtrampet, vilka kläder har du, hur kör ni klunga, hur hårt och hur länge ska/kan du ligga och dra utan att få för mycket syra?

OBS! Distansträning är en skonsam form av träning. Metoderna ovan har betydligt större skaderisk så se upp med kroppens signaler om överansträngning.

Jag vet att detta är kontroversiellt och inte så rolig läsning kanske om Du satsat år på distanspass i vintermörkret. Det är aldrig för sent att börja om....


Den som vill läsa mer om detta rekommenderar jag att Googla på Hoff & Helgerud. Det är två norska forskare som vet vad de talar om.


Lycka till!


ps. Det här är en "kopia" av ett inlägg jag skrev på cykelklubben.se som hade över 650 visningar första dygnet! Länk

Ovido - Quiz & Flashcards